Ödlan

Välkommen till Ödlans fritidshem. Vi arbetar med samarbetsövningar och livskunskap för att stärka eleven i sin sociala utveckling och öka elevernas känsla av trygghet.

Vi har fyra klassövergripande grupper som deltar i olika aktivitetspass så att alla får chansen att prova på samarbetsövningar, pyssel och andra uppföljande aktiviteter utifrån skolans verksamhet i bild, slöjd och olika temaarbeten. Det kan vara kultur- och traditionsinriktade pyssel runt jultiden, pärlplattor, egna runstenar med ett hemligt meddelande, filtbollar som man syr själv, teaterlekar eller gemensam bakning. Dessutom utnyttjar vi olika lokaler, som till exempel idrottshallen och ljushallen där vi har möjligheten att spela pingis, airhockey eller biljard. Varje vecka håller en av grupperna fritidsråden som ger eleverna inflytande över fritidshemmets aktiviteter och där vi gemensamt pratar om rutiner och regler.

Vi som arbetar på Ödlan läsåret 2017/18 är Ammi, Eva, Lena, Stefan och Abdi

  • Telefon: 08- 508 166 82
  • Ödlans utflyktsmobil: 076-121 66 82 

Vår verksamhet och våra pedagogiska tankar

Lera

Vi skapar egna föremål av lera som har en speciell funktion eller som hjälper att lösa ett visst problem. Alla elever skriver ner vilket syfte föremålet har och sedan skapar föremålet med hjälp av olika tekniker.

Tecknad film

Med Toontastic kan vi göra egna tecknade filmer där man kan skapa sina egna huvudkaraktärer och spela in dialogen. Filmen är uppbyggt på samma sätt som en berättelse med introduktion, konflikt och avslutning. Sedan har vi en gemensam uppvisning av alla filmer. Vi lär oss att arbeta och skapa någonting tillsammans och får en förståelse om hur en ”storyline” kan se ut.

Tematiskt pyssel

Vi har tematiska pyssel på bland annat jul, påsk, halloween och alla hjärtans dag. Vi använder oss av olika material som piprensare, glanspapper, paljetter, bomull, toalettrullar och olika tyger. Dessutom testar vi att använda en limpistol och andra verktyg som tång och tygsaxar. Vi tränar finmotoriken och utmanar vår kreativitet.

Lekar

När vi leker charad tar vi rollen av olika djur och kändisar, genomför typiska rörelser i olika yrken och visar olika känslor med hjälp av våra kroppar och uttryck i ansikte. Vi pratar även om känslorna som vi känner igen från en ”Bråka smartare”-lektion under skoltiden.

Sömnad

Vi får möjligheten att sy egna filtbollar som är inte bara kompletterande med textilslöjden och förbereda inför uppgifterna i mellanstadiet, utan som är en verksamhet som direkt tränar finmotoriken och även tålamodet.

Dela: